söndag 4 december 2011

Färskost

Mina damer och herrar, låt mig presentera fam. Lindgrens traditionella färskost som alltid finns med på julbordet.




 För er som blir nyfikna så är receptet följande.

Färskost

- 3 liter mjölk (3%)
- ½ liter filmjölk naturell (gärna rumsvarm)
- 1 dl vispgrädde (Jag tog mellangrädde men det var endast för att riktig vispgrädde var slut i affären)
- 1 ägg

Värm långsamt upp mjölken och grädden tills det börjar småkoka. Tänk på att röra om i kastrullen så det inte bränns vid. När det börjar småkoka, ta av kastrullen från plattan.

Vispa ihop filen och ägget i en bunke och häll därefter ner det i kastrullen under omrörning. Rör om tills det har skurit sig helt med mjölken och grädden.
Häll av i en större sil och låt det rinna av. Packa inte, utan låt det stå och rinna av av sig själv.

Stjälp försiktigt upp osten på ett fat, häll av den vassle som rinner ner på fatet undan för undan. Låt stå och stabba till sig, ställ i kylskåpet med plastfolie över.

Skiva osten och lägg den på macka.
Om man vill kan man även lägga skivad rödbeta på.
Smaken är som baken, delad.

Jag har redan snyltat och ätit det på macka, utan rödbetor. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar